El Dr. Sergi Figuerola, nou director de l’I2Cat

El Dr. Sergi Figuerola Fernández serà el nou director de la Fundació i2CAT. Així ho va comunicar el patronat del centre de recerca en la seva reunió d’inici d’any, celebrada dimecres passat. Figuerola succeeix en el càrrec al catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Josep Paradells, qui ha liderat l’entitat des d’octubre de 2015.

Figuerola és enginyer de Telecomunicació i doctor en enginyeria de telecomunicacions pel departament de Teoria i Comunicacions de Senyal de la UPC, PDG-2019 per l’IESE i Màster en Gestió de Projectes per La Salle (URL). Es va incorporar a la Fundació i2CAT el 2004 com a coordinador de l’àrea de tecnologies de xarxa, passant a ser director de l’àrea de xarxes i aplicacions distribuïdes el 2010 i Chief Technology and Information Officer (CTIO) el 2013. Com a CTIO, va ser cofundador i CTO de la iniciativa 5GBarcelona i ha supervisat l’estratègia de les diferents àrees de recerca del centre (5G/6G, intel·ligència artificial, Internet de les Coses, Media Internet, ciberseguretat i blockchain, New Space, i tecnologies socials digitals), així com de les àrees de negoci i innovació al sector privat, innovació digital al sector públic, màrqueting i transferència tecnològica, i estratègia europea en programes competitius. Actualment forma part del comitè de direcció d’AMETIC, de la junta directiva de Telecos.cat, del comitè de direcció del CIDAI, del Comitè Assessor de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC) de l’IEEC, i del comitè assessor extern del projecte de Recerca 6G REASON del Regne Unit. Durant els darrers vint anys ha participat amb rols destacats en diversos projectes de recerca finançats per la Comissió Europea en l’especialitat de xarxes de telecomunicació, 5G i la  nova generació d’internet, on ha contribuït en més de 50 publicacions científiques. Alhora, ha estat membre de diferents programes tècnics de conferències internacionals i avaluador de projectes i programes de recerca nacionals i internacionals. També va participar com a coordinador en la definició de l’estratègià New Space de la Generalitat de Catalunya.

En paraules del nou director, “és un honor assumir aquest rol i em comprometo a treballar perquè el centre continuï generant impacte a través de la recerca i la innovació d’excel·lència. El talent de l’equip d’i2CAT és la seva pedra angular, i des d’aquest convenciment continuaré apostant per un entorn que promou la col·laboració amb la base sòlida de la missió, la visió i els valors del centre. i2CAT destaca perquè actua com a vincle únic entre els sectors acadèmic, públic i privat, però ara el repte és arribar més enllà per contribuir a transformar l’ecosistema català i crear una societat digital avançada a Catalunya”. Figuerola treballarà per “consolidar la institució, reforçar sectors i tecnologies i posicionar i2CAT com un centre europeu líder en R+D+I i preparat per al futur”.

Saber-ne més…